05 November 2009

Ketahui apa yang kita minum dan makan

1. Air botol plastik boleh jejaskan kesihatan


Meminum air yang dibotolkan dengan botol plastik sudah menjadi perkara biasa bagi masyarakat Malaysia. Malahan, dalam majlis-majlis rasmi dan mesyuarat, air mineral dan air minuman ini akan dihidangkan. Memang suatu yang memudahkan. Senang dibawa dan boleh dibeli dimana-mana sahaja. Selepas habis buang sahaja.

Sebahagian daripada kita mungkin menggunakan botol plastik itu berulang kali.
Penggunaan minuman ini seolah-olah sudah menjadi suatu gaya hidup yang diterima umum oleh setiap lapisan masyarakat.

Sedarkah kita bahan botol plastik (juga sebagai polyethylene terephthalate or PET) yang dipakai di botol-botol ini mengandung zat-zat karsinogen (atau DEHA).

Jika botol ini diulangpakai hendaklah tidak lebih daripada 2 kali dan jauh daripada terkena cahaya matahari.

Kebiasaan mencuci botol ini untuk mengulang guna akan membuatkan lapisan plastik rosak dan zat karsinogen itu masuk ke dalam air yang kita minum. Kesihatan kita boleh terjejas.

Justeru, gunakan botol khas yang sememangnya selamat untuk digunakan berulang kali.


2. Jika makan satey jangan lupa makan timun.


Tidak ramai yang sedar, mengapa bila satey dihidangkan, pasti dihidangkan bersama hirisan timun. Satey yang dibakar akan mengadungi karbon yang boleh menyebabkan kanser. Memakan timun selepas memakan satey akan menghalang kesan karbon tadi.

http://asri78.files.wordpress.com/2007/02/udang-galah-edit.jpg
3. UDANG DAN VITAMIN C


Jangan makan udang setelah Anda makan Vitamin C kerana ini akan menyebabkan keracunan dari racun Arsenik (As) yang merupakan proses reaksi dari Udang dan Vitamin C di dalam tubuh.

4. MI Segera
Makan mi segera juga sudah menjadi budaya sesetengah daripada kita. Namun tahukah kita, selang waktu setelah memakan satu hidangan mi segera ialah 3 hari. Selepas 3 hari barulah kita boleh makan lagi mi segera.

Mi segera dikatakan mengandungi lapisan lilin . Itulah sebabnya, mi ini tidak melekat antara satu sama lain ketika memasaknya.

Pengambilan mi segera setiap hari dikatakan boleh meningkatkan kemungkinan dijangkiti kanser.

Tubuh kita memerlukan masa 2 hari untuk membersihkan lapisan lilin yang terdapat pada mi segera.

dipetik dandiubahsuai daripada http://www.prn2.usm.my

PULAU PINANG 4 Nov. - Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa kerajaan mengharamkan penjualan air dalam botol plastik kerana ia boleh mengancam kesihatan dan alam sekitar.

Presidennya, S.M. Mohamed Idris berkata, anggapan air yang dibotolkan adalah menyihatkan dan bebas kalori berbanding minuman ringan adalah tidak benar kerana ia tidak mempunyai jaminan seumpamanya.

Menurut beliau, penghasilan botol plastik yang digunakan juga menjana lebih 100 kali ganda bahan toksik yang mampu melarut resap ke dalam air.

''Proses menghasilkan dan mengangkut botol yang digunakan juga boleh menjejaskan alam sekitar kerana kebanyakan botol terpakai akan dilambak ke tapak pelupusan sampah.

''Dianggarkan 1.5 juta tong minyak mentah digunakan setiap tahun di seluruh dunia bagi menghasilkan plastik untuk membotolkan air, ia pula diangkut dalam jarak jauh untuk diedar dan membakar sejumlah besar minyak.

''Jadi, dalam proses tersebut apabila botol menjadi panas ia mula merembes bahan kimia ke dalam air walaupun botol belum dibuka dan ini yang boleh mengancam kesihatan dan alam sekitar," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Tambahnya, menurut kajian Dr. Ken Smith dari Jabatan Kimia Persekitaran, Persatuan Bahan Kimia Amerika Syarikat, meninggalkan botol air dalam kenderaan boleh mengubah keseimbangan bahan kimia dalam botol menyebabkan ia mudah resap ke dalam air.

''Pada 2006, saintis dari Jerman pula mendapati sejenis bahan toksik yang digunakan dalam pembuatan botol selain meresap dengan cepat ia juga boleh menjadi sangat bertoksik jika semakin lama disimpan.

''Dianggarkan penduduk negara ini meminum lebih 100 juta botol air setahun dan harganya pula ada serendah 40 sen jika dibeli secara karton di pasar raya dan setinggi RM5 sebotol di hotel-hotel.

''Pada masa sama, ramai pengguna tidak menyedari bahawa botol dengan tudung yang berwarna adalah untuk air biasa sementara botol bertudung putih adalah untuk air minuman yang disuling," ujarnya.

Beliau berkata, para pengguna sebenarnya terpengaruh dengan iklan yang kononnya mengaitkan meminum air dalam botol dengan sesuatu yang glamor, canggih, kaya atau untuk kesihatan.

Sehubungan itu, S.M. Mohamed menasihatkan para pengguna supaya meminum air paip walaupun ia biasanya mempunyai kandungan klorin, namun ujian rawak membuktikan bahawa terdapat perbezaan di antara air paip dan yang dibotolkan.

''Biarkan air paip mengalir seketika sebelum minum bagi mencegah rasa air yang kurang enak kerana ia berada sekian lama dalam paip, pada masa sama campur perahan limau atau lemon bersama ketulan ais ia akan jadi enak dan menyegarkan," katanya.

No comments: